iEARN Mediterrania 2018





L’any 2018 es celebra el 30è aniversari de la fundació d’iEARN i és per aquesta raó que, d’acord amb la proposta realitzada a l’iEARN Assembly celebrada el passat 15 i 16 de juliol a Marràqueix, es planteja realitzar actes de commemoració d’aquesta efemèride arreu del món en diversos formats. 

En aquest document es desenvolupa la proposta d’iEARN-Pangea per organitzar una conferència internacional de països de l’àrea mediterrània amb motiu de la celebració d’aquest aniversari.

Tenint present la situació sociopolítica i cultural actual entenem que els països de l’arc mediterrani vivim una situació molt complexa i de difícil solució. La tragèdia dels refugiats, la crisi econòmica, l’augment de la violència, l’extremisme, etc. són exemples d’aquesta complexitat social, política i cultural i creiem fermament en l’educació com l’element clau de transformació de la societat. Com deia Nelson Mandela “l’educació és l’arma més poderosa que podem fer servir per canviar el món”.

Entenem que la celebració d’aquesta conferència de països de la zona mediterrània és una oportunitat per estrènyer lligams i establir vincles entre països amb realitats molt diverses. Una conferència d’aquest tipus és un marc ideal per afavorir l’intercanvi de coneixements, per experimentar, per descobrir, per compartir, per eliminar prejudicis, per fomentar aliances, per fer créixer, per conèixer a l’altre, per descobrir altres costums i tradicions, per ser més empàtics, per comprendre, etc.

Entenem que la celebració d’aquesta conferència ha de ser una oportunitat per estrènyer els lligams entre els països i augmentar la col·laboració i la cooperació. Aquest fet queda palès en el lema de la conferència: “Put together”. 

Entenem que l’educació és el motor de la transformació del món i els alumnes són la clau d’arrencada d’aquest motor en tant que ells són l’eina més poderosa de transformació de qualsevol societat i és la via per fer quelcom per canviar el món. 

Pensem que connectar alumnes i docents de països de l’àrea mediterrània és una manera per impulsar el canvi, per estendre la necessitat de transformar el món, de veure la realitat des d’una nova perspectiva, de preocupar-se i interessar-se de què i com pensen els altres, de buscar vies de solució, de comunicació i diàleg als conflictes, per eliminar estereotips, per trencar barreres, per eliminar prejudicis i descobrir noves maneres de pensar, d’entendre el món i en definitiva, de viure.

El fet de treballar durant uns dies colze a colze, de compartir experiències, coneixements fa que es creïn unes relacions molt poderoses i es genera una energia que després cada docent transmetrà al seu centre generant dinàmiques que tindran una incidència directa sobre el seu alumnat.